Al Qaeda distantieert zich van extremistische ISIS

De terreurgroep Al Qaeda zegt niets te maken te hebben met de in Syrië opererende Islamitische Staat van Irak en de Levant, ISIS, die in felle gevechten is gewikkeld met andere Syrische rebellen.
Slachtoffer van een zelfmoordaanslag van ISIS.

ISIS is de meest extremistische rebellengroep in Syrie. In de gebieden die het onder controle heeft, voert de beweging een streng islamitisch bestuur in, waarbij executies niet uit de weg worden gegaan. De groep bestaat voor een groot deel uit buitenlandse strijders en maakt zich niet bepaald geliefd bij de plaatselijke bevolking.

In de strijd om de macht in Syrië is ISIS de laatste maanden al vaker in regelrechte gevechten terecht gekomen met andere moslimrebellen, zoals het al-Nusrafront, dat zich vooral richt tegen het regime van de Syrische president Assad. Bij die gevechten zijn in januari alleen al zeker duizend doden gevallen.

De afgelopen dagen zijn al meer dan 50 gematigde rebellen omgekomen bij zelfmoordaanslagen van ISIS-militanten in Aleppo. Vandaag was een overleg gepland tussen de verschillende rebellengroepen, maar die werd opnieuw gesaboteerd door een nieuwe zelfmoordaanslag van ISIS.

Een bevelhebber van het al-Nusrafront verklaarde dat met de aanslag een punt is gezet achter de pogingen om de onderlinge meningsverschillen bij te leggen. En ook voor de leiding van Al Qaeda is de maat blijkbaar meer dan vol. In een mededeling laat de leiding van de groep weten geen banden te hebben met de groep ISIS. "We zijn niet geïnformeerd of geconsulteerd over de oprichting van deze groep. Deze groep is daarom niet gelieerd aan Al Qaeda."