Albanees die zich verschanste op vensterbank geeft zich over

Een 27-jarige Albanese man die zich sinds ongeveer 17.40 uur zondagavond verschanst had op een vensterbank van een hotelraam, aan de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek, heeft zich rond 1 uur overgegeven aan de politie. De Albanese man werd vervolgens door de politie meegenomen voor verhoor.

Aanleiding voor zijn daad zou zijn verblijfssituatie geweest zijn.
Kort na 17 uur kreeg de Albanees het om een nog onduidelijke reden aan de stok met de uitbater van het hotel waar hij verbleef. Toen die uitbater de politie verwittigde, kroop de Albanees op de vensterbank van zijn hotelraam en dreigde ermee te springen. De agenten van de lokale politie Brussel West praatten op de man in en deden daarbij beroep op een gemeenschapswacht van Albanese oorsprong, Ayhan Bayraktar.

"Ik was net aan het einde van mijn dienst toen dit gebeurde", zegt de gemeenschapswacht. "De politie vroeg of er iemand Albanees sprak en ik bood me aan. Ik ben met die man gaan praten, maar was doodsbang. Hij dreigde ermee om te springen, zeker toen de brandweer poogde dichterbij te komen met een ladderwagen. Ik smeekte hem om het niet te doen en zei dat hij me dan voor het leven zou traumatiseren."

Omdat de Albanees niet voor rede vatbaar leek, werden onderhandelaars en de speciale interventie-eenheid van de federale politie opgeroepen. Het duurde echter enige tijd voor die ter plaatse waren en al die tijd bleef Ayhan Bayraktar op de man op de vensterbank inpraten.

Eenmaal de onderhandelaars er waren, bleven ze evenwel beroep doen op de gemeenschapswacht om het woord te voeren met de Albanese man. Uiteindelijk slaagde Ayhan Bayrakter er rond 1 uur in om de wanhopige man te overtuigen terug naar binnen te komen. Die had intussen ongeveer 8 uur op de vensterbank gestaan.

Aanleiding voor de wanhoopsdaad van de twintiger zou het feit geweest zijn dat hij illegaal in het land is en al verschillende vergeefse pogingen gedaan zou hebben om verblijfsdocumenten te bekomen.