Antwerpen gaat zelf kinderopvang subsidiëren

De stad Antwerpen start als eerste met een premie voor kinderopvang voor ouders. De bevoegde schepen Nabila Ait Daoud (N-VA) trekt daarvoor dit jaar 2,4 miljoen euro uit, volgend jaar 3,2 miljoen euro. In Antwerpen is al jaren een tekort aan plaatsen in de kinderopvang.

Drie kwart van de kinderopvang in Antwerpen is gesubsidieerd: in de stadscrèches zijn er 1.800 plaatsen, bij de zelfstandigen die met Kind & Gezin een akkoord hebben om inkomensgerelateerde tarieven te vragen, zijn er 2.800. Voor de rest zijn er 1.200 plaatsen bij allerlei zelfstandige initiatieven die een zelfgekozen, vaste dagprijs aanrekenen.

Omdat de vraag zo hoog is, zijn de gesubsidieerde plaatsen erg in trek en moeten veel ouders noodgedwongen hun toevlucht zoeken tot de duurdere plaatsen met een vaste dagprijs. Zij zullen nu kunnen genieten van een premie van de stad van maximaal 10 euro per dag.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert niet afwijzend. Hij juicht het initiatief toe omdat het de toegankelijkheid van de kinderopvang vergroot.

Ook Kind & Gezin reageert positief. "Als er extra noden zijn, is het enkel positief als lokale overheden initiatieven nemen", zegt woordvoerster Leen du Bois.