Braziliaanse regisseur Eduardo Coutinho is vermoord

De Braziliaanse filmwereld is in rouw. Regisseur Eduardo Coutinho werd op gewelddadige wijze omgebracht. De politie wijst zijn zoon aan als hoofdverdachte. Coutinho's vrouw kon zich op het nippertje redden. De documentaires van Coutinho waren in heel Brazilië bekend.

De Braziliaanse filmmaker Eduardo Coutinho (80) is vermoord. De politie arresteerde zijn zoon (41) als hoofdverdachte. Hij zou volgens de eerste vaststellingen eerst zijn vader hebben doodgestoken en dan zijn moeder (62) met messteken zwaar verwond hebben. Daarna zou hij geprobeerd hebben zichzelf van het leven te beroven. Dat deelde de politie na het drama van gisteren mee.

Presidente Dilma Rousseff reageerde vandaag diep getroffen. "Brazilië en de film hebben gisteren een van hun grootste documentairemakers verloren", tweette ze. Coutinho zou vanavond al in Rio de Janeiro bijgezet worden. "Er is niemand in Brazilië, die zijn plaats kan innemen. Hij laat een leegte achter. Hij was een meester", zei Fernando Meirelles, regisseur van de bekende film "Cidade de deus" (2002).

Het hoofd van de moordcommissie, Rivaldo Barbosa de Araújo Júnior, maakte op een persconferentie duidelijk dat er "geen twijfel bestaat", dat de zoon de dader is. De moeder kon zich slechts redden door zich op te sluiten in de badkamer van de woning. Blijkbaar had de zoon psychische problemen.

Coutinho's documentaires waren in heel Brazilië bekend. In zijn films gaat hij dieper in op gevoelens en laat de mensen over hun leven vertellen, vaak in de favela's of in een torengebouw op Copacabana in Rio. Een van zijn bekendste films vertelt het verhaal van de in 1962 vermoorde boerenleider João Pedro Teixeira.