Brussels Gewest krijgt een gedragscode

Het Brussels Gewest krijgt een gedragscode. Die moet zorgen voor meer respect voor homo's, vrouwen en politie. De resolutie wordt normaal gezien vandaag goedgekeurd door de Commissie voor Financiën en Algemene Zaken van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Zowel Open VLD, MR, PS, SP.A, Groen, Ecolo als CDH werkten samen aan de voorgestelde tekst.

"Ik pleit al jaren voor een samenlevingscharter. Gevallen van zinloos geweld domineren al te vaak het nieuws en de beeldvorming over Brussel. De resolutie biedt een parlementair antwoord op onder meer de gevallen van zinloos geweld en discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan gaybashing, de reportage "Femme de la Rue" of het schietincident aan de Ninoofsepoort", zegt Els Ampe (Open VLD), initiatiefneemster.

Elke Brusselaar en al wie in Brussel komt werken of op welke wijze dan ook van de stad gebruik maakt, moet zoveel mogelijk met dit samenlevingscharter in contact komen, zodat het als morele norm gaat gelden. "Daarom moet deze stadsethiek zo breed mogelijk worden uitgedragen: via het onderwijs, gemeenschaps- en wijkhuizen, culturele centra en dergelijke. Het samenlevingscharter kan bijvoorbeeld afgedrukt worden in de schoolagenda", zegt Ampe.