Burgemeesters Noordrand hekelen verplaatsing vluchtroutes

In een open brief aan Vlaams minister-president Kris Peeters protesteren de burgemeesters van Grimbergen, Machelen, Meise, Wemmel en Vilvoorde tegen het feit dat federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet twee opstijgende vluchtroutes van op Brussels Airport van de grensregio Brussel-Vlaams Gewest verschoven heeft in de richting Noordrand.

Het gaat om de vliegroutes naar het westen (DENUT) en zuidwesten/zuiden (CIV). Na het opstijgen van op baan 25R (boven Diegem) vliegen deze toestellen eerst via de Noordrand rond Brussel om vervolgens hun definitieve bestemming te kiezen. Volgens de burgemeesters dragen hun inwoners door deze aanpassing van vliegroutes voortaan niet alleen de hinder van vliegtuigen die van op deze baan richting Noordoosten, Noorden of Noordwesten vliegen maar ook van de toestellen richting Westen, Zuidwesten, Zuiden en zelfs Zuidwesten.

Deze concentratie van vluchtroutes boven de Noordrand is volgens de burgemeesters strijdig met de federale luchthavenakkoorden dat stipuleerde dat de geluidshinder op evenwichtige wijze gespreid moest worden en concentratie van vluchten boven sterk bewoond gebieden zoveel mogelijk diende beperkt. "Onze gemeenten behoren tot de meest dicht bevolkte gebieden van het Vlaams gewest. De DENUT- en CIV-routes situeerden zich bovendien voorheen boven minder dichte bevolkte zones", aldus de burgemeesters.

De vijf burgemeesters haalden een tweetal maanden ook al eens scherp uit naar Wathelet omwille van de versoepeling van de windnormen voor opstijgende vliegtuigen die in hij augustus doorvoerde. De burgemeesters zagen hierin een middel van de staatssecretaris om de preferentiële baan 25R nog meer te gebruiken en bijgevolg nog meer vliegtuigen richting Noordrand te sturen. Ze wezen hierbij ook op het feit dat de nieuwe normen de veiligheid van het luchtverkeer in het gedrang brengen.