Deense regering herschikt na vertrek socialisten

In Denemarken heeft premier Helle Thorning-Schmidt haar regering herschikt, nadat de socialisten zich vorige donderdag hadden teruggetrokken. Haar regering telt zes nieuwkomers en enkele portefeuilles zijn herschikt.
Premier Helle Thorning-Schmidt

De nieuwe Deense regering is samengesteld uit leden van de  sociaaldemocratische partij van Thorning-Schmidt en de Sociaal-Liberalen.

Op Buitenlandse Zaken komt nu de Sociaal-Liberaal Martin Lidegaard. Zijn partijgenoot Morten Oestergaard wordt minister van Belastingen. Margrethe Verstager blijft minister van Economie en Binnenlandse Zaken. Er zijn ook geen veranderingen op Financiën, Justitie en Defensie. Milieu en Energie gaan naar Rasmus Helveg Petersen, Transport naar Magnus Heunicke en Gezondheid naar Nick Haekkerup.

De socialisten verlieten vorige donderdag de regering in verband met de geplande verkoop van een aandeel in de door de staat gecontroleerde energiegroep Dong Energy aan de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

De regering van Thorning-Schmidt is sinds 2011 aan de macht. Om aan een meerderheid te komen in het parlement zal ze wellicht steun aan de Socialisten en de linkse Eenheidslijst vragen.