El Salvador beslist op 9 maart wie president wordt

In het Centraal-Amerikaanse land El Salvador wordt op 9 maart een tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Salvador Sanchez, vicepresident en kandidaat van de linkse regeringspartij, heeft bij de eerste ronde gisteren niet de benodigde 50 procent gehaald om meteen verkozen te zijn.

"Wij hebben de eerste ronde gewonnen en zullen ook de tweede ronde winnen", zei Sanchez tegen zijn aanhangers. De kandidaat van de voormalige rebellenbeweging FMNL heeft in de eerste ronde 49 procent van de stemmen gehaald, met 81 procent van de stemmen geteld.

In de de tweede ronde zal de 69-jarige Sanchez het opnemen tegen de 67-jarige Norman Quijano (foto) van de extreem-rechtse ARENA-partij, de burgemeester van de hoofdstad Salvador. Quijano geniet vooral veel steun bij de rijken.

Quijano verbergt niet dat hij zich inspireert op Roberto d'Aubuisson, de oprichter van ARENA en voormalig leider van de doodseskaders tijdens de burgeroorlog in het land. Die doodseskaders zaten onder meer achter de moord op aartsbisschop Oscar Romero, in 1980.

IO