Israël biedt 20 miljoen dollar aan families van 9 gedode Turken

Israël heeft een schadevergoeding van 20 miljoen dollar (14,8 miljoen euro) aangeboden aan de families van negen Turken die in 2010 werden gedood. Ze kwamen om tijdens een aanval van het Israëlische leger op een scheepskonvooi naar Gaza. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Volgens Haaretz zijn de onderhandelingen daarover in december hervat. Toen eisten de Turkse onderhandelaars 30 miljoen dollar (ongeveer 22 miljoen euro) schadevergoeding. Het Israëlische tegenbod bedroeg toen slechts de helft. Nu meldt Haaretz dat Israël aangeboden heeft dat bod te verhogen naar 20 miljoen dollar.

In ruil daarvoor wenst Israël dat de diplomatieke relatie tussen beide landen normaliseert en dat Turkije geen juridische stappen meer neemt tegen de militairen die betrokken waren bij de aanval op het scheepskonvooi in 2010. Sinds 2012 werden daarvoor al vier Israëlische officiers bij verstek veroordeeld in Istanbul.

Haaretz meldt verder dat het geld niet rechtstreeks zal worden overgemaakt aan de families van de slachtoffers. Het zal daarentegen in een humanitair fonds gestopt worden en verdeeld worden onder de slachtoffers en hun families aan de hand van enkele welomschreven criteria.

Enkele Turkse bronnen, geciteerd door Haaretz, betwijfelen dat er een akkoord wordt afgesloten vóór de Turkse verkiezingen van 30 maart omdat de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan van mening is dat een akkoord met Israël hem op politiek vlak niet ten goede zal komen.