Janoekovitsj opnieuw aan de slag na ziekteverlof

In Oekraïne is president Viktor Janoekovitsj opnieuw aan de slag gegaan na vier dagen van ziekteverlof. De EU en de VS overwegen intussen om Oekraïne een grote lening toe te staan, op voorwaarde dat huidige regering "echte hervormingen" doorvoert.
Viktor Janoekovitsj en Catherine Ashton

President Janoekovitsj verdween vorige week donderdag van het politieke toneel vanwege ademhalingsproblemen. Ondanks de crisis in het land kondigde hij aan dat hij met ziekteverlof ging. Gisteren liet hij echter weten dat hij voldoende hersteld is en vandaag is de president weer gewoon aan de slag gegaan.

Het protest tegen zijn beleid is de afgelopen dagen onverminderd voortgegaan. Gisteren zijn in de hoofdstad Kiev opnieuw tienduizenden mensen de straat opgegegaan om te eisen dat Janoekovitsj opstapt.

Europa en VS mengen zich

De VS en Europa verhogen intussen hun inspanningen om de crisis op een vreedzame manier op te lossen. Ze hebben samen een financieel hulpplan opgesteld voor Oekraïne, waarbij het land een grote lening zou krijgen. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend, maar EU-buitenlandverantwoordelijke Catherine Ashton spreekt van "geen kleine cijfers".

Als voorwaarde voor het Amerikaanse en Europese geld wordt wel gesteld dat Oekraïne "echte politieke en economische hervormingen" doorvoert. Zo zou de VS erop aandringen dat Janoekovitsj een regering van technocraten aanstelt die vervolgens werk kan maken van de harde economische veranderingen die het IMF vraagt van Oekraïne.

Janoekovitsj sloot onlangs een miljardenakkoord met Rusland over financiële samenwerking. Dat was de aanleiding voor het protest van de demonstranten, die willen dat Oekraïne aansluiting zoekt bij Europa. Een deal met Europa en de VS zou Janoekovitsj dan ook een uitweg kunnen bieden om het protest te bedaren.

Gefolterde opposant wordt verzorgd in Litouwen

De Oekraïense opposant Dmytro Bulatov, die naar eigen zeggen ontvoerd en gefolterd werd, is intussen voor verzorging naar Litouwen getrokken. "Ik kan bevestigen dat Dmytro Bulatov rond middernacht per vliegtuig via Riga in Vilnius zal aankomen voor een medische behandeling in Litouwen", maakte een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.