Japan eist actie Nederland tegen milieuorganisatie Sea Shepherd

Japan heeft actie van Nederland geëist tegen een schip van de radicale milieubeweging Sea Shepherd. Dat heeft zich schuldig gemaakt "aan buitengewoon gevaarlijke sabotageactiviteiten", aldus een Japanse regeringswoordvoerder.
AP2011

Australische media meldden dat een regeringswoordvoerder in Tokio de acties van de Bob Barker op zondag als gevaarlijk en niet te rechtvaardigen heeft betiteld. Het actieschip kwam in aanvaring met een Japans schip bestemd voor de walvisvaart. Volgens de Japanners ramde de Bob Barker een Japans "harpoenschip", de Yushin Maru 2, opzettelijk. Dat gebeurde gisteren ten zuiden van Nieuw-Zeeland in wateren niet ver van de Zuidpool.

De Japanse regering vraagt Nederland om gepaste maatregelen, omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, zei de regeringswoordvoerder. Peter Hammarstedt, de kapitein van het Nederlandse vaartuig, bestrijdt de Japanse lezing. Hij zei dat Japanse schepen boten van Sea Shepherd zonder enige aanleiding hebben aangevallen. De Australische minister van Milieu, Greg Hunt, heeft  aangekondigd een onderzoek in te stellen.

In 2010 zonk een speedboat van Sea Shepherd na een van de vele botsingen met Japanners. Sea Shepherd vindt dat wat Japan "onderzoek" noemt naar walvissen, enkel een excuus is om de walvisvangst, ondanks een internationaal verbod, voort te zetten.

Afgelopen jaar bracht het onder Nederlandse vlag varende schip Arctic Sunrise van milieubeweging Greenpeace Rusland tot woede over een protestactie op zee.