Loopbaanafspraken moeten financiële kater na relatiebreuk vermijden

Er komt een campagne om jonge koppels ertoe aan te zetten goede afspraken te maken over hun loopbaan. Die afspraken moeten de partner beschermen die bijvoorbeeld minder is gaan werken om voor de kinderen te zorgen. Wie daarvoor kiest, moet ook een compensatie krijgen wanneer de relatie stukloopt.
Don Hammond / Design Pics Inc.

Meestal is het de vrouw die gas terugneemt als er kinderen komen. Vaak zonder stil te staan bij de financiële gevolgen van die beslissing. "Daar wringt het vaak. Houdt de relatie geen stand, dan is de financiële weerslag voor de minst werkende van hen vaak dramatisch", zegt minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A).

Om die partner te beschermen, hebben de universiteiten van Leuven en Hasselt compensatieclausules uitgedokterd. De notarissen kunnen die kant-en-klaar in een huwelijks- of samenlevingscontract inbouwen.

"Voor velen lijkt zo'n afspraak een gebrek aan geloof in de relatie, maar eigenlijk is het net het omgekeerde", zegt Smet. "Het bewijst dat je fair met elkaar wil blijven en echt samen een verantwoordelijkheid wil dragen voor jullie gezin, ook als er een kink in de kabel zou komen."

"Zie het als een teken van liefde, een act of love", dat is de boodschap die ik wil overbrengen met de mediacampagne", besluit Smet. De brochures worden vanaf vandaag verspreid.