Nelson Mandela laat 3,06 miljoen euro na

De voormalige Zuid-Afrikaanse president en icoon van de strijd tegen apartheid Nelson Mandela laat 3,06 miljoen euro (46 miljoen Zuid-Afrikaanse rand) na. Een notaris heeft zijn nalatenschap vanmiddag officieel bekendgemaakt. Nelson Mandela is bijna twee maanden geleden overleden. Hij was 95 jaar oud.

De nalatenschap van Mandela gaat naar zijn familie, regeringspartij ANC, voormalig huispersoneel en enkele scholen. Volgens de notaris zal een deel van de nalatenschap worden opgedeeld in drie fondsen die Mandela nog zelf heeft opgericht. Een van die fondsen is bestemd voor zijn meer dan 30 kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Tot de nalatenschap van Mandela hoort een villa in Johannesburg, een woning in de Oostkaap en de opbrengsten van boekenverkoop, onder meer van zijn autobiografie "A Long Walk to Freedom".

Nu geldt er een periode van 90 dagen waarin verzet kan worden aangetekend tegen de voorgelezen akte. Graça Machel, de weduwe van Mandela, heeft wettelijk recht op 50 procent van zijn erfenis. Ze heeft nu 90 dagen om de wilsverklaring aan te vechten, hoewel dat volgens de notaris weinig waarschijnlijk is.