Ook Franstaligen willen verandering - Christian Laporte

Enkele dagen geleden leidde ik een zeer aangenaam en interessant debat in de voornaamste boekhandel van Louvain-la-Neuve met minister van Staat en oud-eersteminister Mark Eyskens. De gelegenheid? Het jongste... Franstalige boek van de nog steeds zeer jonge prof en politicus – is die man wel echt een prille tachtiger? - waarin hij komaf maakt met het nationalisme.
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Het negatieve nationalisme, natuurlijk... En dus het nationalisme van wie alleen maar eigen volk en eigen bodem willen bevoordelen, ook wanneer ze de democratische kaart trekken... We zullen niet rond de pot draaien: het is niet alleen de ideologie van het Vlaams Belang maar ook van de Nieuw-Vlaamse Alliantie die Eyskens in het vizier genomen heeft.

Een achteruitgang van de geschiedenis

Geen twijfel mogelijk: indien men zulk nationalisme blijft loven, botst men vroeg of laat tegen een muur. Want zoals Eyskens in de titel stelt, is dit zelfs “een achteruitgang van de geschiedenis”. Er was veel volk - vooral Franstaligen - komen opdagen voor dit debat en blijkbaar zouden velen al graag de 26ste mei zijn, de dag na “de moeder van alle verkiezingen” want blijkbaar is er angst voor de toekomst. Opmerkelijk: alhoewel ze ook op de hoogte waren, kwamen er heel weinig studenten opdagen. Misschien omdat ze al verder denken dan de communautaire zandbak?

De zoon van Gaston had het dus vooral over de N-VA en meer bepaald over de economische doctrine van de geel-zwarte partij...

Voor fijnproevers

Een spreekbeurt voor fijnproevers, want Mark Eyskens blijft een grote redenaar over economische en sociale thema's. En met zijn traditioneel cynisme, maar ook met helder cijfermateriaal, heeft hij zijn toehoorders er makkelijk van overtuigd dat achter de slogans van de nationalistische partij bijna onmogelijke en dus irrealistische beslissingen verborgen zitten.

Eerst en vooral is de N-VA heel “Duitsvriendelijk” door resoluut voor het Duitse model te kiezen, wat geen echte verrassing is. Met een schepje ironie over het feit dat veel van haar militanten ooit al zeer goeie banden met ons groot buurland hadden, bewees hij dat de wens van de partij om de federale schuld tot nul terug te brengen op termijn – dus voor wanneer België eindelijk gesplitst zou kunnen worden - een enorme illusie is.

Voor de nestor van de Vlaamse politieke wereld is dit gewoon maar een stunt en grote nonsens, want een openbare schuld van 365 miljard tot nul herleiden is gewoon onmogelijk. Ook de N-VA moet weten dat om het even welke moderne staat nood heeft aan een bepaalde – maar niet overdreven – openbare schuld. Op die manier kan men anders opgepot spaargeld investeren, wat natuurlijk ook een positief effect kan hebben op het bruto nationaal product.

Tea for two... countries?

Mark Eyskens, die geen afschuw heeft van harde uitspraken, vergeleek uiteindelijk nog de N-VA met de... Tea Partij. Ook zo'n partij past niet in onze Belgische wereld, waar de compromissen het – gelukkig - nog steeds halen op om het even welke vorm van radicalisme.

De oud-eersteminister is een sluwe vos. Hij weet ook dat zijn eigen partij niet helemaal onschuldig is in de mega-ontplooing van de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Want dat ze het nu willen weten of niet, het zijn toch de christen-democraten die de nationalisten in het zadel hebben geholpen door een kartel te vormen met hen.

Nen dikke merci aan Leterme

Met nog een dikke merci aan Yves Leterme voor zijn “vijf minuten politieke moed”. Men kan natuurlijk de geschiedenis niet terugdraaien... En om objectief te blijven zal men er dan ook aan toevoegen dat de koppigheid van Joëlle Milquet, die in 2007 een kleine staatshervorming absoluut weigerde, zeker en vast ook sommige Vlamingen overtuigde radicaal te stemmen.

En nu? Wel, Vlaamse vrienden, bij ons in Franstalig België denkt men dat de beslissende keuze in uw kamp ligt. Geloof toch niet te vlug mensen die u zeggen dat de Walen geen hervormingen willen: langs deze kant van de bietengrens zijn er ook veel burgers die politieke veranderingen wensen. Niet alleen voor hun eigen volk maar voor alle Belgen, of die nu Frans, Nederlands, Duits of om het even welke taal spreken...

(Christian Laporte is journalist bij de Libre.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.