Portugese staat versus de regering voor Miró

Het Openbaar Ministerie in Portugal heeft een kort geding aangespannen om de verkoop van een belangrijke collectie van de Catalaanse surrealist Joan Miró te stoppen. Onlangs stemde de Portugese regering nog in met de verkoop. Portugal verkeert in geldnood en de opbrengst van de collectie is bedoeld om het begrotingstekort te verkleinen.

De collectie die Portugal bezit, omvat 85 schilderijen en tekeningen van Miró, waaronder enkele topstukken zoals "Vrouwen en vogels" uit 1968. De Portugese overheid kreeg de werken zes jaar geleden in handen toen de bank BPN werd genationaliseerd. 

Vorig jaar liet de regering weten de collectie te willen verkopen om het begrotingstekort te dichten. De veiling staat begin deze maand gepland bij veilinghuis Christie's in Londen en zou zo'n 100 miljoen euro kunnen opbrengen.

In het hele land is felle kritiek op de beslissing van de regering gerezen. De kunstwereld spreekt van "schande". Een petitie, enkele weken geleden gestart, heeft intussen duizenden handtekeningen opgeleverd. In de petitie wordt gevraagd de verkoop stop te zetten.