Thaise oppositie zet protest voort na verkiezingen

In Thailand hebben de demonstranten aangekondigd dat ze voortgaan met hun protest tegen eerste minister Yingluck Shinawatra. Gisteren waren er vervroegde parlementsverkiezingen, maar die lijken geen uitweg te zijn voor de politieke crisis in het verscheurde land.
Veel kiezers konden gisteren hun stem niet uitbrengen.

De verkiezingen gisteren zijn allesbehalve vlekkeloos verlopen. In 69 van de 375 kieskringen kon de stembusslag niet normaal doorgaan door acties van de demonstranten. Die blokkeerden onder meer stembureaus en verhinderden het bezorgen van de stembiljetten. In tegenstelling tot zaterdag bleef geweld wel uit deze keer. Het resultaat en de opkomst zijn voorlopig niet bekend.

Door de verstoringen van gisteren staat vast dat het parlement, zonder bijkomende verkiezingen, geen openingszitting kan houden. Bij de opening van het nieuwe parlement moet immers minstens 95 procent van de 500 volksvertegenwoordigers aanwezig zijn. Dat zal wellicht nog weken duren, intussen blijft premier Yingluck Shinawatra (kleine foto) aan de macht in een regering van lopende zaken.

De verwachting is ook dat de partij van Shinawatra de verkiezingen zal winnen. De oppositie deed niet mee aan de stembusslag. Zij eisen het vertrek van de premier en de oprichting van een "volksraad", die eerst veranderingen aan het politieke systeem doorvoert alvorens nieuwe verkiezingen te houden.

Shinawatra noemde de verkiezingen "een positief signaal", maar benadrukte dat een blijvende oplossing moet worden gezocht. De oppositie kondigde al aan door te gaan met het protest. Zij zullen wellicht het resultaat van de verkiezingen aanvechten. Shinawatra is vooral populair in het arme, landelijke noorden. Haar tegenstanders staan sterk in de hoofdstad Bangkok en het zuiden van het land.

Een oplossing voor de politieke crisis, die nu al enkele maanden aanhoudt, lijkt dus nog steeds veraf. Buitenlandse Zaken in ons land raadt Belgen in Thailand aan om de verplaatsingen in en rond Bangkok tot een minimum te beperken.