Twintigduizend leurders dreigen vergunning te verliezen

Vanaf 1 april is een elektronische leurkaart verplicht voor ambulante handelaars, zoals marktkramers en huis-aan-huisverkopers. Ongeveer twee maanden voor de deadline hebben naar schatting 20.000 leurders zich nog niet in orde gesteld. Zij dreigen hun machtiging te verliezen, zo meldt de federale overheidsdienst Economie.
(archiefbeeld)

"We hebben vanuit de FOD Economie iedereen aangeschreven over de nieuwe regels", zegt woordvoerster Chantal De Pauw. "Een tweetal maanden voor het in voege treden, stellen we echter vast dat ongeveer de helft nog niet geregulariseerd is." De elektronische leurkaart werd in april vorig jaar ingevoerd. De betrokken handelaars kregen een jaar de tijd om hun papieren abonnement om te ruilen.

Vanaf 1 april dit jaar zijn de papieren leurkaarten niet meer geldig. Dat betekent dat ambulante handelaars die geen elektronische kaart hebben, hun abonnement op een openbare markt of op het openbare domein verliezen, aldus de overheidsdienst. Bovendien kost het vanaf dan een pak meer om over te schakelen op een elektronische kaart, namelijk meer dan 100 euro. Nu is dat nog 13 euro.

De elektronische leurkaart is een initiatief van Sabine Laruelle (MR), minister van Middenstand, Kmo's en Zelfstandigen. Het doel ervan is de fraude en de oneerlijke concurrentie te bestrijden, en om de risico's op vervalsing van de leurkaarten maximaal te beperken, luidt het nog.