UGent-prof bewaakt kwaliteit dopingcontroles in Sotsji

Professor Peter Van Eenoo, hoofd van het dopingcontrolelaboratorium van de UGent (DoCoLab), vertrekt dinsdag als wetenschappelijk expert naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Hij zal er de kwaliteit van het werk in het olympisch laboratorium superviseren, meldt de UGent.

Het zijn ondertussen de vierde Olympische Spelen voor de Gentse expert. Eerder werkte hij mee aan dopingcontroles in Athene, Londen en Turijn.

"Gedurende iets meer dan twee weken zal het olympische en WADA-geaccrediteerde laboratorium zo'n 2.000 urine- en 600 bloedstalen van atleten analyseren", aldus de universiteit. "Aangezien er tijdens de winterspelen minder stalen geanalyseerd worden dan tijdens de zomerspelen, en omdat het laboratorium van Moskou veel groter is dan het laboratorium van bijvoorbeeld Londen, zijn er minder buitenlandse experts op deze Spelen aanwezig dan gebruikelijk." 

Slechts zeven laboratoria wereldwijd zullen experts afvaardigen. Professor Van Eenoo is aangesteld als kwaliteitssupervisor van het olympisch laboratorium.

Het gloednieuwe laboratorium werd net voor de periode van de Olympische en Paralympische Spelen door WADA erkend. De bijkomende onafhankelijke supervisie moet objectief aantonen dat ook onder uitzonderlijke omstandigheden de kwaliteit van de dopingcontroles gegarandeerd is.

De XXIIe Olympische Winterspelen hebben plaats van 7 tot en met 23 februari 2014 in Sotsji (Rusland), aan de Zwarte Zee.