Zeven spaarbanken stappen naar Grondwettelijk Hof

Zeven Belgische spaarbanken hebben bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrijft ingediend om de vernietiging te vragen van de verhogingen van de bankentaksen die de Belgische overheid midden vorig jaar oplegde.

De zeven -Argenta, Axa, Bank van Breda, BKCP, Crelan, Delta Lloyd en VDK- voeren nog steeds onderhadelingen met het kabinet van Financiën over een mogelijke aanpassing en verwachten dat er een evenwichtige oplossing zal worden gevonden. De rechtszaak moet dus vooral dienen om hun rechten te vrijwaren indien er geen politiek akkoord wordt gevonden.

"Het gaat om een bewarende maatregel", aldus Dirk Wouters van de Bank van Breda. "Vandaag was de laatste dag om een dergelijke procedure op te starten en met de context van de nakende verkiezingen wilden we onze rechten vrijwaren". Wouters beklemtoonde nog te blijven geloven in de politieke dialoog. De spaarbanken hopen dat er nog voor de verkiezingen van 25 mei een oplossing zal worden gevonden.

Doorn in het oog van de zeven Belgische banken is het feit dat instellingen die zich financieren met spaargeld, in totaal een taks van 31 basispunten moeten betalen (31 eurocent per 100 euro), terwijl diezelfde taks voor banken die zich financieren op de markten slechts iets meer dan 3 basispunten bedraagt. "We vragen geen voorkeursbehandeling, maar willen een evenwichtige behandeling", luidt het.

Vorig jaar hadden Fortuneo en Deutsche Bank al een procedure opgestart voor het Grondwettelijk Hof tegen de bankentaks, maar ze trokken die later weer in. Dat gebeurde na de belofte van minister van Financiën Koen Geens dat hij de taks zou aanpassen.