Zwitsers referendum over pluche geslachtsorganen

De Zwitsers spreken zich binnenkort uit over een eventueel verbod op lessen seksuele opvoeding op school aan kinderen jonger dan 9 jaar. Dat voorstel tot wetswijziging wordt door de conservatieve, rechtse partij UDC gesteund.

De aanleiding tot dit initiatief is het verzet van een groep ouders uit het kanton Bazel-Stad tegen de "Sexbox" in scholen. Dat is een doos met pedagogische accessoires waaronder pluche geslachtsorganen. Verschillende leden van de rechtse, populistische partij UDC steunen het project. Volgens hen beschermt het "onze kleine kinderen tegen seksualisering en pornografie".

Voor het initiatief, gebaseerd op het het recht van elke Zwitser om een voorstel tot wetswijziging in te dienen, werden genoeg handtekeningen verzameld. Dat meldde de Zwitserse Kanselarij. De datum van de stemming wordt later nog door de overheid bepaald.

De tekst die in december 2013 daarvoor werd ingediend bij de federale overheid, is getiteld "Bescherming tegen de seksualisering op de lagere en op de kleuterschool" en stelt dat "seksuele opvoeding een kwestie voor de ouders is". In de tekst wordt onderlijnd dat enkel lessen over preventie van zedenmisdrijven vanaf de kleuterschool gegeven mogen worden. Die lessen mogen echter niet over seksuele opvoeding gaan. De tekst voorziet wel in facultatieve lessen seksuele opvoeding voor kinderen ouder dan 9 jaar.

Als het initiatief geaccepteerd wordt, kan wel nog een verplicht vak over "de reproductie en de menselijk ontwikkeling" door de leerkracht biologie gegeven worden aan kinderen ouder dan 12 jaar.