"Concentratie dreigt bij instap Telenet in Vier"

De krant De Tijd heeft het rapport dat minister van Media Ingrid Lieten vorige week bestelde bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) kunnen inkijken. De VRM concludeert dat de mogelijke instap van Telenet-moederbedrijf Liberty Global in De Vijver Media (Vier en Vijf) kan leiden tot "concentratieproblemen".

Minister Ingrid Lieten liet vorige week al verstaab bezorgd te zijn over de mogelijke instap van Liberty Global in De Vijver Media. De VRM waarschuwt in het rapport dat "de mogelijke gevolgen divers en potentieel erg ingrijpend kunnen zijn", meldt De Tijd.

De VRM meldt dat er vooral gevaar is voor verticale concentratie. "Vooral in de relatie tussen omroepen en distributeurs lijken er gevaren te schuilen. Telenet is immers veruit de belangrijkste distributeur. Die moet wel bepaalde zenders aanbieden, maar Telenet zou zich wel harder kunnen opstellen in de onderhandelingen met zenders die concurreren met Vier en Vijf", klinkt het.

Daarnaast zou Telenet Vier en Vijf exclusief voor zich kunnen houden, om het aanbod van de concurrentie minder aantrekkelijk te maken. De Tijd meldt ook dat de VRM waarschuwt dat de distributeurs beschikken over allerlei informatie over het kijkgedrag. Die informatie wordt niet gedeeld met de zenders, maar Vier en Vijf zouden er concurrentieel voordeel mee kunnen doen.