"Dodebabycantus" valt niet bij iedereen in goede aarde

In de Antwerpse studentenwereld woedt een felle discussie over een cantus van studentenvereniging Amentia met als thema "dode baby's". Dat berichten de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Een cantus is een traditionele studentenactiviteit waarop liedjes worden gezongen en vooral veel bier wordt gedronken. Amentia wijdt haar cantus op 13 februari aan het thema "dode baby's". Schachten (nieuwelingen) moeten zich verkleden als dode baby.

"Onder het mom van "it never gets old", gaan we nog eens volop genieten van alle klassieke en minder klassieke dodebabymoppen", staat op de Facebookpagina te lezen. "Wij zorgen voor een smakeloze, maar passende inkleding van de avond en de nodige dodebabymoppen, jullie zorgen voor een open mind, een redelijke hoeveelheid relativeringsvermogen en jullie eigen stortvloed aan dodebabymoppen." Wie tijdens de cantus aan het woord wil, moet eerst een mop over dode baby's vertellen.

Maar het thema van de cantus valt blijkbaar niet bij iedereen in goede aarde. Verscheidenen probeerden het bestuur van Amentia al op andere gedachten te brengen, onder meer via discussies op Facebook. Maar voorlopig lijkt de clubleiding niet in te binden. "Als we dat nu doen, waar trekken we dan de streep? Binnenkort mag er niets meer", zegt praeses Colin Deaspé in Gazet van Antwerpen.

"Het idee voor de dodebabycantus is ontstaan uit een grapje onder onze leden. We hebben ook alleen onze eigen leden uitgenodigd. Intern krijgen we positieve reacties. We begrijpen dat mensen aanstoot nemen aan de keuze van het thema, maar we hadden niet verwacht dat de kritiek deze proporties zou aannemen."

Amentia is een onafhankelijke studentenclub en niet verbonden aan een school. "Daarom is het moeilijk om tegen dit soort activiteiten iets te doen", zegt Antwerpen Studentenstad.