"Een nieuwe Hitlergroet lijkt geboren"

"Ik zal volgende keer 2 keer nadenken voor ik tweet." Met die woorden zette voorzitter van JONGCD&V in Bornem Nathalie Michiels afgelopen weekend een punt achter een heuse Twitter-hetze die enkele uren eerder was ontstaan nadat ze de woorden "Een nieuwe Hitlergroet lijkt geboren" had getweet, gevolgd door een emoticon van een hand die het V-teken maakt. Een duidelijke verwijzing naar de N-VA die het teken enkele maanden geleden van onder het stof haalde. En dat schoot bij velen in het verkeerde keelgat.
Deze collage met een screenshot van de bewuste tweet erin verwerkt, circuleerde dit weekend op Twitter.

"Een nieuwe Hitlergroet lijkt geboren...", gevolgd door een emoticon van een hand die het V-teken maakt. Met die tweet stak Michiels afgelopen weekend het vuur aan de lont van een verbaal steekspel op de sociaalnetwerksite Twitter. Hoewel ze de woorden even later alweer verwijderde, kreeg ze de hele virtuele goegemeente over zich heen. Haar uitspraak was immers een duidelijke verwijzing naar de N-VA die het V-teken de jongste maanden volop uitspeelt in de verkiezingscampagne en de algemene beeldvorming. Ook tijdens het voorbije partijcongres splitsten talloze N-VA-aanhangers de vingers (kleine foto)

Commentaren als "Medisch bewezen dat Tjeef zijn de mentale gezondheid schaadt", "Bij CD&V zijn ze hun trappers kwijt" en "Voor een student-leerkracht zou je toch verwachten dat de algemene ontwikkeling iets hoger ligt" waren niet uit de lucht.

Al snel veranderde Michiels het geweer van schouder. "Ik kon het niet laten. Ik tweet in eigen naam, niet als voorzitter", schreef ze even later. "Sorry wegens te hevig. Ik kon mijn tweet niet onderdrukken. Hij is verwijderd", was één van de volgende. Met "Ik zal volgende keer 2 keer nadenken voor ik tweet", vergezeld van een foto van dezelfde, handgeschreven belofte, zette ze uiteindelijk een punt achter de Twitter-hetze.

"De V staat voor Vlaanderen, verandering, vooruitgang en volwassenheid"

De N-VA is hoe dan ook lang niet de eerste partij die het V-teken op de voorgrond plaatst. Klassiek wordt het toegeschreven aan de voormalige Britse premier Winston Churchill die het teken tijdens WO II volop propageerde. Later zou het worden opgepikt door onder meer de Spice Girls, maar even goed door het Vlaams Belang.

In de context van de N-VA zou Ben Weyts achter de revival van het teken zitten. "Na de verkiezingen van 2010 wisten we dat we met het concept "verandering" verder wilden", vertelt hij in De Standaard. "Ruim een jaar geleden schreef ik een werknota met de titel "Generatie V". Op die V zijn we toen beginnen verder te werken in een aantal brainstormsessies. De V stond voor Vlaanderen, maar ook voor verandering, vooruitgang - en ja - nu ook voor volwassenheid."