"Gevangenisstraffen schrikken bankiers wel af"

Marktmanipulatie wordt voortaan bestraf met minstens vier jaar cel. Dat staat in nieuwe wetgeving die het Europees Parlement in Straatsburg heeft goedgekeurd. "Bankiers en traders worden zo afgeschrikt als ze de boel willen belazeren," zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A).

Op marktmanipulatie en andere zware marktmisdrijven moet er voortaan in elke lidstaat van de Europese Unie een straf staan van minstens vier jaar cel. Dat staat in nieuwe wetgeving die het Europees Parlement in Straatsburg heeft goedgekeurd.

"Wat we beogen met de nieuwe regelgeving rond marktmanipulatie is dat bankiers en traders afgeschrikt worden door mogelijke gevangenisstraffen als ze de boel willen belazeren," zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A), naar aanleiding van de nieuwe regels.

"De globale financiële markten zijn steeds meer verweven en maken gebruik van nieuwe handelsplatformen en -technologieën, met als gevolg dat de kansen op marktmisbruik ook zijn toegenomen," stelt El Khadraoui. "De nieuwe regels moeten er voor zorgen dat we marktmisbruik én handel met voorkennis beter kunnen opsporen en daders effectief kunnen vervolgen. Lidstaten moeten ze in de toekomst als strafbare feiten beschouwen als ze opzettelijk worden begaan. Ook uitlokking, hulp en medeplichtigheid worden strafbaar gesteld."

Naast gevangenisstraffen komen er ook hogere boetes voor wie de wet overtreedt. "Tot 15 procent van de jaarlijkse omzet of tot 15 miljoen euro, afhankelijk van het hoogste bedrag", weet El Khadraoui.

"De verantwoordelijkheid van de banken moet voorop staan", zegt ook Europees parlementslid Marianne Thyssen (CD&V). "Wij willen de banken zelf laten opdraaien voor de overdreven risico's en fouten die ze maken en niet de belastingbetaler", vertelt ze. "We hebben dus heel wat regels afgewerkt, die moeten voorkomen dat het nog misloopt met de banken."

Maar volgens Thyssen moet er toch nog meer gebeuren. "Als het toch zou mislopen, moet er ook een systeem zijn om beslissingen te kunnen nemen over de ontmanteling van een bank. En die beslissingen moeten op Europees vlak genomen worden, want we weten allemaal dat banken grensoverschrijdend werken."