"Is dit de laatste keer dat ik hem zie?"

Loodgieter van opleiding en vader van twee kinderen. Maar vooral gepassioneerd surfer. En dus slaagde Andrew Cotton er afgelopen weekend in de hoogste golf ooit, 24 meter hoog, te trotseren in Portugal. Het leverde alvast spectaculaire foto’s en beelden op. Op nieuwssites Daily Mail en BBC deed de 34-jarige Brit zijn verhaal. En echtgenote Katie houdt zich intussen sterk, zo bleek.
THE ASSOCIATED PRESS2014

"Ik ramde zo snel naar beneden, maat slaagde er niet in de bodem te bereiken. De golf bleef me maar omhoog duwen. Je bent helemaal overgeleverd aan de natuur en dat maakt het juist zo spannend. Ook al was het angstaanjagend, toch blijf je je afvragen hoever je hierin kan gaan. Wat is de limiet?"

"Het was allemaal zo intimiderend, nogal hobbelig en verre van perfect. Maar het was belangrijk voor mijn leerproces naar de toekomst toe."

Zijn surfprestatie, die nog officieel bevestigd moet worden, eindigde met "een vrij pijnlijke val".

"Ik zou die ene golf niet getrotseerd kunnen hebben zonder een heel team achter mij. Er gaan heel wat berekeningen aan vooraf en die moeten dan op de juiste manier geïnterpreteerd worden. Je kan het een grootschalig project noemen."

"Ik ben blij dat ik dat voorbereidend werk niet moet doen. Ik mag gelukkig surfen. Maar het blijft een verrassing als ze me bellen en zeggen dat het zover is."

"Natuurlijk is er altijd een risico dat het je niet lukt, zeker als je slechts één golf hebt waarvoor je naar Portugal afreist."

Katie: "Ik moet sterk blijven. Sterk zijn voor hem. Ik kan mijn angsten niet op hem overdragen. Hij moet zich voor 100 procent op zichzelf kunnen focussen. Over mij ongerust zijn hoort daar niet bij."

"Het is best moeilijk, want iedere keer als hij vertrekt denk ik dat het de laatste keer zou kunnen zijn."

"Maar hij doet waarvoor hij op de wereld gezet is. Hij is geboren om te surfen. Als hij zijn droom niet zou waarmaken, dan zou hij niet eerlijk tegenover zichzelf zijn. Ook al is dit zo beangstigend voor mij, het is een les die we aan onze kinderen moeten doorgeven."

lees ook