"Procedure voor erkenning geslachtsverandering mensonterend"

De procedures die transgenders moeten ondergaan om een geslachtsverandering officieel te laten erkennen, houden schendingen van de mensenrechten in. Dat heeft Amnesty International verklaard bij de voorstelling van het rapport "The state decides who I am: lack of legal recognition for transgender people in Europe".
Ruaridh Connellan / Barcroft USA
Katie Hill en Arin Andrews waren een van de meest besproken transgenderkoppels.

De Europese Unie telt naar schatting anderhalf miljoen transgenders. In een voorgesteld rapport focust Amnesty International op België en zes andere Europese landen waar de procedures om een officiële geslachtswijziging te verkrijgen niet in overeenstemming zijn met de mensenrechten.

Mensen die officieel van geslacht willen veranderen, worden namelijk vaak gedwongen om psychiatrische onderzoeken en medische behandelingen te ondergaan. Het gaat dan om hormonenkuren en verregaande operaties, tot zelfs verplichte sterilisatie.

"Erkenning niet koppelen aan verplichte operaties"

"Het feit dat transgenders deze behandelingen verplicht moeten ondergaan om het geslacht dat hen bij de geboorte werd toegekend te laten aanpassen, is onaanvaardbaar. In termen van internationaal recht kan je spreken van een wrede, onmenselijke of onterende behandeling", zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen.

"Het is niet aan de staat om die keuze op te dringen aan transgenders door de officiële erkenning van hun geslacht te koppelen aan verplichte operaties, hormonenbehandeling en sterilisatie."

Amnesty International pleit ervoor om voor transgenders een officiële erkenning van het geslacht mogelijk te maken via snelle, toegankelijke en transparante procedures. "Daarbij moet hun recht op privacy worden gerespecteerd en mogen ze niet onderworpen worden aan allerlei voorwaarden die in strijd zijn met mensenrechten," stelt Berghmans.