"Speedoperaties" leverden al ruim 17.000 boetes op

Een nieuw systeem van snelheidscontroles heeft de politie al meer dan 17.000 boetes opgeleverd. Bij dat systeem plaatst de wegpolitie op snelwegen meerdere flitsposten kort na elkaar. Dat bericht De Morgen.

Bij de zogenoemde "speedoperaties" plaatst de wegpolitie op een stuk snelweg meerdere controleposten na elkaar. Mobiele camera's en flitspalen wisselen elkaar af, zelfs op plaatsen met trajectcontrole. "Chauffeurs kunnen zich op die manier snel vier of vijf keer in de prijzen rijden", zegt Michaël Jonniaux, hoofd van de wegpolitie. Sinds juli hield de wegpolitie 25 dergelijke controles in België. Bij in totaal 495.035 voertuigen stelde de politie 17.069 verkeersovertredingen vast.

"Nu denken automobilisten dat ze ze het na één snelheidscamera wel gehad hebben", zegt Jonniaux. "Als ze geflitst zijn, zien we dat ze het gaspedaal dieper durven intrappen. Omdat ze denken: het is achter de rug. Door flitsposten na elkaar op te stellen, riskeren de bestuurders na één rit meerdere onmiddellijke inningen in hun brievenbus te vinden. Als de automobilisten zich daarvan bewust zijn, gaan ze hun weggedrag misschien pas echt aanpassen."