"Syrië voert nog deze maand grote ladingen chemische wapens uit"

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zal nog deze maand grote ladingen chemische wapens het land uitvoeren. Dat beweert de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov. Uiterlijk 1 maart zouden alle chemische wapens het land uit moeten zijn. Vorige week klaagde de VS nog dat Syrië talmt met de afgesproken overdracht van de wapens.
AP2013

Afgelopen september bereikten de VS en Rusland een akkoord over de aanpak van chemische wapens in Syrië. Dat akkoord stelde onder meer dat het regime van Bashar al-Assad alle chemische wapens moest overdragen waarna ze zouden worden vernietigd.

Volgens Gatilov is het moment van de overdracht eindelijk in zicht. Aan het Russische staatsagentschap RIA vertelde hij dat Syrië nog deze maand grote ladingen chemische wapens zal uitvoeren. Het hele proces zal volgens hem voor 1 maart zijn voltooid.

Vorige week had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog geklaagd dat Syrië talmde met de uitvoering van de afgesproken overdracht. Hij vroeg zijn Russische collega Sergej Lavrov toen druk uit te oefenen op al-Assad om haast te maken.