"Versoepelen sancties niet gelijk aan handel met Iran"

De Amerikaanse staatssecretaris Wendy Sherman heeft de leden van de Senaatscommissie gerustgesteld. "De VS zal de bestaande sancties tegen Iran blijven afdwingen en diegenen die dat niet doen, op het matje roepen." In Washington was de laatste tijd onrust ontstaan over het openlijke geflirt van sommige Europese bedrijven met Iran.

Sherman verscheen samen met haar collega David Cohen, secretaris voor Terrorisme, voor de Senaatscommissie voor Buitenlandse Relaties. Veel leden van dat comité zijn tegen het versoepelen van de economische sancties tegen Iran.

Maar Sherman en Cohen stelden hen gerust. Europese bedrijven mogen zich dan wel naar Iran reppen in afwachting van het opheffen van alle sancties tegen het land, de VS zal voet bij stuk houden. "De bestaande sancties zullen worden nageleefd, zelfs wanneer andere versoepeld worden. Degenen die de afspraken niet nakomen, zullen door Washington op het matje geroepen worden."

"Om dit duidelijk te maken, ben ik de voorbije weken naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten gereisd. De boodschap was klaar en duidelijk: Iran is niet beschikbaar voor zaken", aldus Sherman.

De afgelopen dagen ontving Iran honderden geïnteresseerde investeerders uit onder meer Frankrijk, Nederland, Duitsland en zelfs Zuid-Korea. De buitenlandse investeerders zijn vooral geïnteresseerd in de Iraanse olie- en gasvoorraden. Autoproducent Renault overweegt om er een fabriek op te starten.

"Klaar voor laatste fase van gesprekken"

Iran zelf heeft intussen laten weten dat het klaar is voor de laatste gespreksronde over het afbouwen van zijn nucleaire programma. De Iraanse president Hassan Rouhani zei dat vanmiddag tijdens een gesprek met de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt.

"Wij zijn helemaal klaar voor de laatste fase van de gesprekken en het bereiken van een conclusie", aldus Rouhani. "Als het Westen eerlijk en serieus is, dan bestaat de kans dat we tot een akkoord komen."

Iraanse en zes wereldmachten raakten het in november eens over de ontmanteling van het Iraanse kernprogramma, in ruil voor de versoepeling van de economische sancties tegen het land. Op 18 februari starten in Wenen de finale onderhandelingen voor het omzetten van het voorlopig stappenplan in een definitief akkoord. Het Westen vermoedt dat Iran zijn kernprogramma aanwendt voor militaire doeleinden, iets wat Iran altijd ontkend heeft.