BIVV wil "minder zuur achter het stuur"

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) lanceren de campagne "Minder zuur achter het stuur" om weggebruikers aan te zetten tot meer respect tegenover de wegcode en andere weggebruikers.

In een affichecampagne worden onhoffelijke chauffeurs voorgesteld als zure citroenen, die de bestuurders een spiegel moeten voorhouden. Daarnaast getuigen chauffeurs die een ware metamorfose ondergaan van zodra ze in hun voertuig stappen in radiospots, die vanaf 10 januari te horen zijn op Studio Brussel, Radio 1 en MNM. Op de website www.goforzero.be kunnen mensen hun "zuursmoelprofiel" testen.

"Hoffelijkheid aan het stuur start bij het respecteren van de wegcode. (...) Maar hoffelijkheid gaat nog een stap verder. Door bijvoorbeeld iemand door te laten als u zelf voorrang heeft, draagt u bij aan de vriendelijkheid in het verkeer", aldus Wathelet in een persbericht.

Uit BIVV-enquêtes blijkt dat Belgen zichzelf een betere chauffeur vinden dan de gemiddelde chauffeur en dat het de anderen zijn die meer risico's nemen en een gebrek aan hoffelijkheid tonen. Bovendien blijkt dat bumperkleven (56 procent) beschouwd wordt als de meest irritante gedraging op de weg. Daarna volgt het niet gebruiken van de richtingaangevers (33 procent), de weg afsnijden van een automobilist die wordt ingehaald omdat hij te traag rijdt (32 procent) en bellen of rijden zonder handenvrije kit (22 procent).