Bouwsector hoopt dit jaar op een licht herstel

De bouwsector zal in 2014 voor het eerst in anderhalf jaar licht heropleven. Dat zijn de verwachtingen van de Confederatie Bouw, dat is de koepel van bouwbedrijven in België. Vorig jaar kromp de bouw nog met anderhalf procent, maar de neerwaartse spiraal lijkt nu gestopt. Voor 2014 wordt een kleine groei van 0,5 procent verwacht.

De bouw kijkt terug op een paar slechte jaren. Zo hield het winterweer vorig jaar lang aan en was er dus veel verlet. Ook de overheidsinvesteringen in de bouw zakten vorig jaar. Er verdwenen 5.500 jobs en er gingen elke maand 200 bouwbedrijven failliet.

Maar 2014 zou een goed jaar worden want de vastgoedprijzen zijn stabiel en de rente blijft laag. Dit jaar is de winter voorlopig zacht en werden veel bouwvergunningen toegekend.

De Confederatie Bouw benadrukt dat het herstel broos is en vraagt aan de overheid een "intelligent" beleid op vlak van fiscaliteit, het woonkrediet en de loonkosten om de positieve tendens duurzaam te maken.

Aandachtspunt is vooral de bouw van nieuwe woningen. "Dat levert niet alleen economische activiteit op, wij moeten ons woningbestand blijven uitbreiden om onze aangroeiende bevolking op een betaalbare manier te kunnen huisvesten", luidt het. De sector maakt gewag van 600.000 nieuwe woningen tegen 2030.