Cameron: "Nog eens nadenken over sluitingsuur pubs tijdens WK"

De Britse premier David Cameron wil dat het ministerie van Binnenlandse Zaken nogmaals nadenkt over een uitzondering op het sluitingsuur voor Engelse pubs op 14 juni aanstaande. Die avond speelt Engeland immers de openingswedstrijd in groep D op het WK voetbal in Brazilië. Die gaat om 23 uur Britse tijd van start, net wanneer de pubs volgens de wet moeten sluiten.
AP2012

23 uur is traditioneel het uur waarop pubs in Groot-Brittannië de deuren sluiten. Doorgaans vormt dit geen probleem, behalve dan wanneer deze regeling in conflict komt met het speelschema van het Engelse elftal op het WK voetbal in Brazilië.

Op 14 juni spelen de Engelsen de openingswedstrijd in groep D tegen Italië. Door het tijdsverschil begint die match om... 23 uur Britse tijd. Om hun klanten op dat gouden moment niet de deur te hoeven wijzen, vroeg de British Beer and Pub Association de toestemming om pubs die avond ook na 23 uur open te mogen laten.

Helaas pindakaas: het ministerie van Binnenlandse Zaken wees de aanvraag af. Maar dat was buiten de waard gerekend. Op Twitter heeft niemand minder dan premier Cameron laten verstaan dat hij die beslissing wil "herbedenken". "Ik heb bevolen de openingsuren voor pubs tijdens de Engelse WK-matchen te herbedenken", schrijft hij. "Ik plan overleg met handelsorganisaties, politie en gemeenteraden."

Wettelijk kan de regering de openingsuren van pubs bij speciale gelegenheden aanpassen. Ook bij gebeurtenissen "van uitzonderlijk internationaal, nationaal of lokaal belang" kan ze dit doen. Dat was onder meer het geval ter gelegenheid van het huwelijk van prins Williams en prinses Catherine in 2011.