Christie's annuleert veiling van kunstwerken Miró

De geplande verkoop van een belangrijke collectie van schilderijen en tekeningen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró gaat voorlopig niet door. Het Londense veilinghuis Christie's heeft dat beslist vanwege de controverse die de veiling heeft uitgelokt in Portugal.

Vandaag en morgen zou bij veilinghuis Christie's in Londen een belangrijke collectie schilderijen en tekeningen van Joan Miró geveild worden. De Portugese overheid besliste om de werken te verkopen om het begrotingstekort terug te dringen.

Bij de werken zijn enkele topstukken van Joan Miró, zoals "Vrouwen en vogels" uit 1968. Er kwam veel protest op de geplande verkoop. Het Portugese Openbaar Ministerie stapte ook naar de rechter om de verkoop tegen te houden, maar het kort geding pakte negatief uit. De rechter zette het licht op groen voor de veiling.

Christie's kon dus doorgaan met de verkoop, maar het veilinghuis heeft op het laatste moment beslist om de veiling toch te annuleren. Het veilinghuis doet dat "als gevolg van het dispuut voor de Portugese justitie waarbij Christie's geen belanghebbende partij is", zo luidt het in een persmededeling. Of de veiling later nog zal plaatsvinden, is niet bekend.

Portugal kreeg de collectie werken van Joan Miró in handen toen het zes jaar geleden de bijna failliete bank BPN nationaliseerde. De overheid hoopt op een opbrengst van 50 tot 100 miljoen euro.