Daan krijgt de tweejaarlijkse Van Acker Prijs

De algemene vergadering van de Van Acker Stichting heeft haar tweejaarlijkse prijs toegekend aan Daan Stuyven. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 10 mei in cinema De Keizer in Lichtervelde, waar Daan dan exclusief optreden zal geven.

De Van Acker Stichting werd opgericht ter ere van Achiel Van Acker, de gewezen eerste minister en Kamervoorzitter, en zijn zoon Frank Van Acker, de gewezen burgemeester van Brugge. De stichting huldigde doorheen de jaren diverse kunstenaars en wil vooral sociaal en maatschappelijk geëngageerde artiesten voor het voetlicht brengen.

In haar motivering noemt de stichting Daan "een muzikale duizendpoot" en "een van de artiesten die anno 2014 nog ongezouten voor hun mening uitkomen en zich muzikaal noch inhoudelijk in vakjes laten stoppen". Ze looft hem ook omdat hij "systematisch strijdt tegen de negatieve krachten in onze samenleving, wat duidelijk in zijn muziek naar voren komt".

Daan vervoegt met de prijs een illuster gezelschap, eerdere winnaars waren onder meer Louis-Paul Boon, Hugo Claus en Toots Thielemans. De laatste twee laureaten waren de gebroeders Dardenne (2010) en schrijver David Van Reybrouck (2012).

De uitreiking van de Van Acker Prijs vindt plaats op zaterdag 10 mei in cinema De Keizer in Lichtervelde. Daan zal naar aanleiding van de uitreiking een exclusief concert geven, aangepast aan de uitreiking en het uitzonderlijke kader van De Keizer, "een van de laatste echte buurtbioscopen die ons land nog rijk is".