De Crem spant duur proces aan tegen Vredesactie... voor 233,86 euro

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft een wel heel gedetailleerde schadeclaim ingediend. Hij wil exact € 233,86 terugvorderen van enkele vredesactivisten die de gevel van zijn kabinet kwamen bekladden tijdens een betoging, maar geeft daarvoor wel een veelvoud uit. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De actie van vredesbeweging Vredesactie aan het kabinet van De Crem dateert al van 6 jaar geleden. In 2008 kwamen ze de voorgevel van zijn kabinet bekladden met rode, afwasbare verf (zie foto onderaan). Omdat de diensten van Defensie de schade moesten becijferen, liet de behandeling van deze zaak even op zich wachten. Overmorgen buigt de Brusselse correctionele rechtbank zich over deze klacht, die De Crem persoonlijk kwam indienen.

Nu blijkt dat Defensie in die berekening wel heel nauwkeurig te werk ging om te komen tot het gevorderde bedrag van € 233,86. De Crem wil letterlijk elke cent die werd gespendeerd aan de opruimingsactie terug. Zo is te lezen in Het Nieuwsblad dat op de bewuste factuur onder meer 6 eurocent onderhoudskosten worden aangerekend, als compensatie voor de twee militairen die ter plaatse kwamen als kuisploeg. Ook de brandstofkosten van de bestelwagen waarmee het duo zich verplaatste (€ 1,36), wordt doorgerekend. Daarnaast staat op de schadeclaim gespecificeerd welk type hogedrukreiniger en zelfs welk soort water werd gebruikt bij de opruimactie.

"Machtsvertoon" versus "terechte schadevergoeding"

Jan Nolf, voormalige vrederechter en justitiekenner, kon het dossier tegen de vzw Forum voor Vredesactie inkijken. Hij vindt dat De Crem in dit geval justitie misbruikt. "Dit hele proces is te gek voor woorden. Deze zaak moet Justitie duizenden euro's hebben gekost: hun juridische dienst werd hiervoor aan het werk gezet, er is de briefwisseling met het gerecht en o.a. de advocatenkosten. En dat allemaal voor een beetje afwasbare verf", reageert hij in Het Nieuwsblad. Omdat de betogers geen GAS-boete overhielden aan hun betoging, concludeert De Nolf dat het Brussels parket hen dus niet wilde vervolgen en dat deze schadeclaim van De Crem blijk geeft van groot machtsvertoon.

De woordvoerder van minister De Crem bevestigt dat er een schadeclaim is ingediend. "Wij vinden dit een terechte keuze. Wanneer er betoogd wordt, is dit een uiting van het recht op vrije meningsuiting. Daar hebben we geen enkel probleem mee. Maar wanneer iemands goed wordt beschadigd, dan gaat men een stap te ver. Daarom willen wij ook vergoed worden voor de geleden schade."

Hoeveel het indienen van de schadeclaim het kabinet De Crem gekost heeft, daar wil niemand iets over kwijt. Het Nieuwsblad spreekt over duizenden euro's, al noemt De Crems woordvoerder dat bedrag "overdreven". Het kabinet bekijkt de zaak met het nodige vertrouwen. "De rechter zal zijn oordeel vellen over deze zaak, in alle eer en geweten. Wij hebben er zeker vertrouwen in", aldus nog De Crems woordvoerder.