Droge weer in Brazilië doet koffieprijzen stijgen

De koffieprijzen zijn dinsdag in Brazilië gestegen tot het hoogste in niveau in meerdere maanden. Dat is een gevolg van het abnormale droge weer, waardoor de volgende oogst in het grootste koffieproducerende land ter wereld kleiner dreigt uit te vallen.

De koffiesoort arabica, die drie kwart uitmaakt van de Braziliaanse productie, werd maandag in New York verhandeld tegen 137,95 cent per pond. Dat is het hoogste niveau sinds midden maart. De prijs van arabica-koffie ging op een week tijd 23 procent omhoog.

Ook de koers van robusta-koffie, die van mindere kwaliteit wordt beschouwd dan de arabica, kreeg een flinke opstoot. Op de beurs in Londen bereikte deze soort 1.905 dollar per ton, het hoogste niveau in zes maanden.

"De forse prijsstijgingen zijn het gevolg van een van de warmste en meest droge zomers die Brazilië kent sinds mensenheugenis. Bepaalde delen van het land hadden de minste neerslag sinds de jaren veertig", zegt Edward George, directeur van het onderzoek naar voedingsgrondstoffen bij Ecobank. De droogte zou leiden tot een grotere hoeveelheid kleine koffiebonen van mindere kwaliteit, en zou de groei van de planten voor de volgende oogst gehinderd worden.

Analisten van Commerzbank waarschuwen dat "de optimistische prognoses van een Braziliaanse oogst van 60 miljoen zakken (van 60 kilo) moeilijk houdbaar zijn, tenzij het weer zeer snel verandert".

Brazilië is de grootste producent van koffie ter wereld en wat daar gebeurt, heeft een grote impact op de wereldprijzen voor koffie. Die worden vooral op de goederenbeurzen van Chicago en New York bepaald.