Eerste genocideproces in Frankrijk begonnen

In Frankrijk start vandaag het eerste proces tegen een beklaagde van de genocide in Rwanda, bijna twintig jaar geleden. Inlichtingenofficier Pascal Simbikangwa van het toenmalige leger staat terecht. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan volkenmoord en misdaden tegen de mensheid.
Het proces kan rekenen op grote persbelangstelling.

In april is het exact twintig jaar geleden dat de Rwandese president Habyarimana vermoord werd en dat de volkerenmoord tussen de Hutu's en Tutsi's plaatsvond. Er viel daarbij in 1994 naar schatting een half miljoen tot een miljoen doden.

De nu 53-jarige Simbikangwa behoorde destijds tot de entourage van de president. De inlichtingenofficier zou zijn macht hebben gebruikt om Hutu-milities te helpen bij de moordpartijen tegen de Tutsi's. Simbikangwa zelf pleit onschuldig.

Het Franse gerecht heeft jarenlang getreuzeld om aanklachten tegen Rwandese volkenmoordenaars te behandelen. Frankrijk had het vorige Hutu-regime gesteund en was een veilige haven voor wie dicht bij dat regime aanleunde.