Eerste verkeersveiligheidsauditoren studeren af aan UHasselt

De eerste negen verkeersveiligheidsauditoren hebben aan de Universiteit Hasselt hun getuigschrift in ontvangst genomen. Het is een nieuwe functie die door Europa in het leven is geroepen om preventief de risico's in te schatten bij grote infrastructuurprojecten. Zo moet de verkeersveiligheid op Europese wegen worden verbeterd.

Verkeersveiligheidsauditor is een postacademische vorming die voor het eerst werd aangeboden aan de UHasselt. Negen cursisten hebben met succes de opleiding afgerond en hun getuigschrift in ontvangst mogen nemen. Ook aan de UGent loopt er momenteel nog een cursus.

Het initiatief is er gekomen omdat Europa sinds december 2013 de verplichting heeft ingevoerd om een audit te laten uitvoeren bij grote infrastructuurprojecten. "De Europese Commissie wil door middel van dergelijke audits de veiligheid op de Europese autosnelwegen verbeteren", zegt prof. Stijn Daniels, coördinator van de opleiding.

De auditor moet in elke fase van een wegenbouwproject potentiële veiligheidsproblemen identificeren en aanbevelingen tot aanpassingen doen. Het is dus een preventieve en onafhankelijke screening op potentiële gevaren voor de weggebruikers. Door het voorkomen van problemen wordt de verkeersveiligheid verbeterd en worden dure bijkomende aanpassingswerken vermeden.

Het programma aan de UHasselt bestaat uit basiselementen van verkeersveiligheidsbeheer, ontwerprichtlijnen, procedures en praktijkoefeningen. De cursus richt zich niet enkel op toekomstige uitvoerders van audits, maar ook op klanten van dergelijke audits en andere professionals die zich willen bekwamen in verkeersveiligheid en infrastructuurontwerp.