Franse regering trekt omstreden gezinsbeleid weer in na protest

De Franse regering heeft na luidruchtige demonstraties een omstreden wet over een nieuw gezinsbeleid uitgesteld tot volgend jaar. Volgens berichten uit de entourage van premier Jean-Marc Ayrault zou de parlementaire kalender vol zitten, maar het lijkt duidelijk dat de intrekking een tegemoetkoming is aan de conservatieve bewegingen. Zondag protesteerden er nog meer dan 100.000 Fransen tegen de volgens hen vijandige gezinspolitiek.
THE ASSOCIATED PRESS2014

De nieuwe gezinswet zou eigenlijk momenteel door het kabinet en aansluitend in de Assemblée Nationale besproken worden, maar de nieuwe voorstellen lokken hevig protest uit. Zondag kwamen in Parijs en Lyon nog 100.000 mensen op straat, vooral uit conservatieve bewegingen. Zij verzetten zich vorig jaar al tegen de invoering van het homohuwelijk en protesteren nu tegen een recht voor lesbiennes op kunstmatige bevruchting of draagmoederschap, met slogans als "vader, moeder en kinderen: dat is natuurlijk".

Beide pistes zijn in het huidige wetsontwerp echter niet voorzien, zo meldde de regering. Toen de fractievoorzitter van de socialisten in de Assemblée opperde dat dit misschien toch in de nieuwe wet opgenomen moest worden, besloot de socialistische regering onverwacht om de hele wet uit te stellen. Officieel wordt gezegd dat er meer uitleg nodig zou zijn omtrent deze nieuwe aspecten in het wetsvoorstel, maar het uitstel wordt beschouwd als een tegemoetkoming aan de conservatieve demonstranten. 

In het omstreden wetsontwerp ligt de focus vooral op het statuut van stiefouders binnen nieuw-samengestelde gezinnen, voorwaarden voor internationale adoptie en de toegang tot persoonsgegevens van kinderen die anoniem ter wereld kwamen of in het geval van medisch begeleide voortplanting.