Home Market wil 41 winkels sluiten in ons land

De decoratieketen Home Market wil zich terugtrekken uit ons land. Daardoor worden er 233 banen bedreigd. De directie van de decoratieketen wijt de sluiting onder meer aan de crisis en aan de opmars van de doe-het-zelf.

Het nieuws werd vanmiddag bekendgemaakt door de Franstalige beurskrant L'Echo. Kort tevoren was het nieuws over de sluiting meegedeeld op een ondernemingsraad.

Home Market wil alle 41 winkels in ons land sluiten. Daar werken in totaal 233 mensen. In een mededeling verwijst de directie naar "de bijzonder moeilijke economische toestand en een reeks ongunstige ontwikkelingen in de markt".

De verkoop is al jaren aan het slabakken en door de crisis besteden huishoudens steeds minder aan vloer-, muur- en raamdecoratie. Steeds mensen kiezen ook voor doe-het-zelf. Vorig jaar verloor het bedrijf meer dan vijf miljoen euro, luidt het. "Om het dalende aantal bezoekers een halt toe te roepen zijn er sinds 2008 twee herlanceringsprojecten geweest, waarvoor meer dan dan tien miljoen euro werd uitgegeven", zegt Lamote.

"We zochten ook externe partners om te investeren", aldus de directeur. "Er zijn verschillende contacten geweest, zowel met financiële partners als met mensen uit de retailsector." Die zoektocht leverde echter niets op. Uiteindelijk besliste de Belgische directie samen met het Franse moederbedrijf Saint-Maclou om de intentie tot sluiting aan te kondigen.

Lamote benadrukt dat het gaat om een stopzetting en geen faillissement. Tijdens de onderhandelingen met de vakbonden zullen de winkels gewoon open zijn. "Ik sta ervoor garant dat de bestellingen op een correcte en professionele manier zullen worden uitgevoerd."

Een datum voor de sluiting heeft Lamote niet voor ogen. "Alle opties zijn open", klinkt het over de onderhandelingen die nu worden aangevat met de vakbonden. "Het is zeker niet uitgesloten dat er nog een overnemer wordt gevonden, maar ik wil geen valse hoop geven. Momenteel zijn er geen contacten meer."

Naast de 41 eigen winkels zijn er nog vijf vestigingen, waarvan drie in de provincie Luxemburg, die via franchise actief zijn voor Home Market. Die winkels zijn niet getroffen door de sluiting. "Wij werken op zelfstandige basis en zetten onze activiteiten voort", luidt het bij de directie.