Indiër Satya Nadella wordt nieuwe CEO van Microsoft

De raad van bestuur van het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft de 46-jarige Satya Nadella benoemd tot nieuwe topman. Opvallend is ook dat mede-oprichter Bill Gates opstapt als voorzitter van de raad van bestuur.
AP2008

De benoeming van Nadella (boven) komt niet onverwacht en zijn naam werd al enkele dagen genoemd. Nu heeft de raad van bestuur van Microsoft zijn benoeming dus bevestigd.

Nadella zal in augustus huidig CEO Steve Ballmer opvolgen. Die leidde Microsoft sinds 2000, maar kreeg vaak het verwijt dat hij te veel bleef vasthouden aan pc-software en veel treinen naar mobiele en andere toepassingen heeft gemist of te laat heeft opgemerkt.

Continuïteit is er anders genoeg bij Microsoft. Nadella zal na Ballmer en mede-oprichter Bill Gates de derde CEO van het bedrijf worden. 

Opvallend, maar ook verwacht, is dat Bill Gates (links) ontslag zal nemen als voorzitter van de raad van bestuur van Microsoft. Toch gaat Gates niet weg bij het bedrijf. Hij krijgt nu een rol als technologieadviseur en zal opnieuw meer tijd steken in Microsoft. Hij blijft ook een van de grootste aandeelhouders van het bedrijf en behoudt dus zijn invloed.

Gates wordt als voorzitter van de raad van bestuur dan opgevolgd door de 64-jarige John Thomson. Die was tien jaar lang topman van het IT-bedrijf Symantec en is een van de weinige zwarte Amerikanen die een topfunctie bekleden in de technologiesector.

AP2013

Cloud-baas wordt nieuwe CEO

Satya Nadella is 46 en komt uit de Indiase stad Hyderabad, een centrum van IT-technologie in India. Hij werkt als sinds 1992 voor Microsoft en is er nu topman van de "cloud division". Daarvoor werkte hij voor Sun Microsystems, een eeuwige rivaal van Microsoft.

Bij Microsoft werkte hij mee aan de uitbouw van het cloudplatform Azure. Cloud of "wolk" slaat op een netwerk op het internet waarop gebruikers hun bestanden kunnen opslaan en waarbij die overal ter wereld beschikbaar zijn. Clouddiensten kunnen zowel hardware als software en gegevens bevatten. 

Van Nadella wordt verwacht dat hij Microsoft opnieuw naar de speerpunt van software brengt en dat hij meer gaat inzetten op software voor mobiele toepassingen zoals voor tablets en mobiele telefoons. Op dat vlak heeft Microsoft veel terrein moeten prijsgeven aan concurrenten zoals Apple, Google en Samsung.