Internetbedrijven verstrekken informatie over vragen geheime diensten

Internetbedrijven Facebook, Google, Microsoft en Yahoo hebben maandag nieuwe informatie verstrekt over de omvang van de vragen van geheime diensten naar gebruikersgegevens. Ondanks de versoepeling van de beperkingen die de regering van de Verenigde Staten had opgelegd, geven de cijfers maar een zeer vaag beeld. Zo geven ze aan dat ze in het eerste halfjaar van 2013, voor verschillende soorten vragen die verband houden met de nationale veiligheid, telkens tussen 0 en 999 verzoeken van de autoriteiten van de VS gekregen hebben.
AFP ImageForum

Meer leerzaam zijn de cijfers over de betrokken gebruikersaccounts. Zo moest Yahoo, op vraag van de geheime rechtbank voor buitenlandse spionage, de inhoud van meer dan 30.000 accounts doorspelen. Yahoo mocht enkel zeggen dat het om 30 tot 31.000 accounts ging. Bij Microsoft ging het om 15 tot 16.000 accounts, bij Google om 9 tot 10.000. Facebook openbaarde 5 tot 6.000 profielen. De bedrijven verklaarden dat mensen met verschillende accounts maar één keer geteld werden.

Het hoofd juridische zaken van Microsoft, Brad Smith, zei dat de cijfers de eerdere verklaringen bevestigden, dat maar een beperkt aantal van de miljoenen gebruikers betrokken zijn. Tegelijk bleef hij erop hameren dat de geheime diensten de informatie moeten opvragen via de wettelijk voorgeschreven procedures. De Washington Post berichtte dat de NSA zelf dataverkeer onderschept. Het Witte Huis en andere regeringen hebben zulke methodes niet openlijk afgezworen, zei Smith.