Kremlinkritische internetzender riskeert te verdwijnen

De Kremlinkritische internetzender Dozhd riskeert naar eigen zeggen van het net te verdwijnen. Na een "schandelijke" poll over de Tweede Wereldoorlog, zegden verschillende kabeldistributeurs de samenwerking met de zender op. Nu ook de laatste grote exploiteur de zender schrapt, verdwijnt hoogstwaarschijnlijk een van de weinige liberale alternatieven van de pro-Kremlinmedia.
Natalia Sindejeva

De Russische zender Dozhd plaatste een poll waarin werd gevraagd of het Sovjetbestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog Leningrad niet beter zonder strijd had overgegeven aan de Duitse troepen "waardoor honderdduizenden mensenlevens gered hadden kunnen worden". Tijdens de bijna 900 dagen durende omsingeling van het huidige Sint-Petersburg kwamen meer dan een miljoen mensen om het leven.

Er werd ontsteld gereageerd op de poll, waarna verschillende kabeldistributeurs prompt de samenwerking met de zender opzegden. Op 10 februari zal de grootste exploitant de zender schrappen, wat volgens directrice Natalia Sindejeva de dood van de zender betekent.

Het internetkanaal berichtte, in tegenstelling tot de staatszenders, sinds zijn oprichting in april 2010 steeds weer over verkiezingsfraude en liet ook regeringscritici aan het woord. Daarmee bereikten ze meer dan 18 miljoen gezinnen.

Het staatstelecombedrijf Rostelekom deelde mee Dozhd weer aan te bieden zodra het kanaal "gerehabiliteerd" is.