Kristalfabriek Val Saint-Lambert op 1 maart opnieuw van start

De productie in de kristalfabriek van Val Saint-Lambert in Seraing kan op 1 maart hervatten. Het bedrijf, dat midden oktober vorig jaar failliet werd verklaard, wordt overgenomen door de Brusselse zakenman Jacques Somville. Dat werd uit vakbondsbron vernomen.
Belpress.com

Somville gold al langer als de voornaamste kandidaat-overnemer voor de kristalfabriek. Nu zijn er akkoorden gesloten met de curatoren en met de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa.

Donderdag is een personeelsvergadering gepland bij Val Saint-Lambert. Somville zou zeer binnenkort twee tot vier mensen aanwerven om producten af te werken. De productie zou opnieuw opstarten met 20 tot 25 mensen. Op langere termijn zou er plaats zijn voor tot 40 werknemers.

De Brusselse zakenman, die ook actief is in Congo, maakte midden december zijn plannen bekend om de kristalfabriek over te nemen. "Na zes maanden tot een jaar zal ik kunnen inschatten of ik langer aan het hoofd van het bedrijf blijf of niet", klonk het toen.

Een Waalse kristallen coryfee

De kristalfabriek Val Saint-Lambert werd in juni 1826 opgericht in de voormalige abdij in Seraing. Al snel groeide het bedrijf uit tot de trots van de Waalse glasindustrie, niet enkel in België, maar in de hele wereld. Onder meer koning Leopold I (1832-1865) en de Generale Maatschappij waren grote aandeelhouders.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de neergang van de prestigieuze kristalproducent. De Belgische staat werd hoofdaandeelhouder, maar de orders en het personeelsbestand daalden. In 1987 nam de Antwerpse zakenman Patrick Depuydt VSL over om het in 1995 failliet te zien gaan. Toen werkten er nog 120 mensen.

De Waalse overheid nam dan maar VSL over en in 2002 werd het bedrijf verkocht aan de Brusselse Sylvie Henquin, waarna het in 2008 opnieuw failliet ging en een groep private overnemers opnieuw een kans waagden tot het faillissement van eind vorig jaar. Nu kent het bedrijf dus een nieuwe start.