Leuven stelt masterplan voor Hertogensite voor

In Leuven is het nieuwe masterplan voor de Hertogensite op de oude ziekenhuisgebouwen voorgesteld. Daar komen veel groen en woningen, maar een aantal gebouwen blijven behouden.

Het gaat om een groot bouwproject in het centrum van Leuven en slaat op de reconversie van de ziekenhuizen Sint-Raphaël en Sint-Pieter tussen de Dijle, de Brusselsestraat en de Kapucijnenvoer.

De oude gebouwen zullen afgebroken worden en er komen nieuwbouwwoningen te midden van veel groen. In het eerste masterplan werd gepland dat de meeste ziekenhuisgebouwen, waarvan sommigen uit de 19e eeuw dateren, zouden verdwijnen. Enkel enkele overblijfselen van de eerste ringmuur rond Leuven uit de 13e eeuw zouden behouden blijven.

In het nieuwe masterplan worden echter meer van de ziekenhuisgebouwen bewaard. Wel zal het centrum van Leuven er over enkele jaren volledig anders uitzien. De Hertogensite ligt binnen wandelafstand van zowel de ring als de Grote Markt van Leuven. De naam verwijst naar het eilandje tussen de Dijle en een zijrivier waarop mogelijk een eerste burcht van de hertogen van Brabant heeft gestaan, voor die naar de Keizersberg verhuisden.