Motown-fan vindt paspoort van Marvin Gaye in oude plaat

Een Amerikaanse Motown-fan heeft een wel heel opmerkelijke vondst gedaan. Een plaat die hij voor 50 cent had gekocht op een garageverkoop, bleek een paspoort van soullegende Marvin Gaye te bevatten.

De man werkte jarenlang voor het motown-museum in Detroit en is een fanatieke verzamelaar van alles wat met het muziekgenre te maken heeft. Hij vertelde het verhaal van zijn opmerkelijke en waardevolle vondst in een aflevering van "Antiques roadshow", die gisteren werd uitgezonden op de Amerikaanse zender PBS.

Nadat een motown-muzikant was gestorven, was hij naar het huis van de man gegaan om dingen op te halen die de familie aan het museum wou schenken. Voor het motown-museum viel er evenwel niet veel te rapen. Enkele dagen later werd alles verkocht op een garageverkoop. Als grote fan van het genre liet de man dat niet liggen en hij kocht er een aantal albums voor 50 cent per stuk.

In een van die platen bleek een paspoort van Marvin Gaye te zitten. "Toen ik thuiskwam, bekeek ik de platen en uit één ervan viel een paspoort. Het viel letterlijk in mijn handen", vertelt hij. Hoe het paspoort, dat dateert uit 1964, daar terechtgekomen is, is niet duidelijk. Volgens de schatter van "Antiques roadshow" is het kleinood minstens 20.000 dollar waard (14.800 euro).

Marvin Gaye is bekend van hits als "Sexual healing" en "I heard it through the grapevine". Begin jaren 80 verbleef hij ruim een jaar in België. In 1984 kwam hij om het leven toen hij door zijn vader werd doodgeschoten.