N-VA vult lijsten Oost- en West-Vlaanderen verder aan

N-VA heeft bekendgemaakt wie de verkiesbare plaatsen - volgens de uitslag van 2010 - op de lijsten in Oost- en West-Vlaanderen inneemt. Opvallende naam op de lijst voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen is Andries Gryffroy, voorzitter van het Vlaams Energiebedrijf.

De Kamerlijst in Oost-Vlaanderen wordt zoals bekend getrokken door Siegfried Bracke. Achter hem volgen Kamerlid Sarah Smeyers, Kamerlid Peter Dedecker en Peter Buysrogge, schepen in Sint-Niklaas. Goedele Uyttersprot, juriste en OCMW-raadslid in Lebbeke, staat op de vijfde plaats, gevolgd door Joris Nachtergaele, OCMW-voorzitter in Maarkedal. Op de zevende plaats staat Eva Paelinck, gemeenteraadslid in Lochristi. De lijst wordt geduwd door de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese.

De Vlaamse lijst wordt in Oost-Vlaanderen getrokken door Matthias Diependaele, fractieleider in het Vlaams parlement. Op twee staat de Gentse senator Elke Sleurs. Andries Gryffroy, algemeen secretaris van de partij en voorzitter van het Vlaams Energiebedrijf, volgt op drie. De kandidatuur vormt voorlopig geen onverenigbaarheid met de taak als voorzitter. Na Gryffroy komen Vlaams parlementslid Marius Meremans en de Aalsterse schepen Karim Van Overmeire. Eerste opvolger is Koen Daniëls, raadgever van minister Geert Bourgeois.

In West Vlaanderen wordt de Kamerlijst zoals aangekondigd getrokken door Brecht Vermeulen. Kamerlid Daphné Dumery staat op twee, gevolgd door hartspecialist Jan Vercammen en Kamerlid Koenraad Degroote. Rita Gantois, gemeenteraadslid in Koksijde, neemt de vijfde plaats in. De Kamerlijst wordt geduwd door Pol Van Den Driessche, media-adviseur van de N-VA. Gijs Degrande, schepen in Beernem en N-VA-fractiemedewerker, is de eerste opvolger voor de Kamerlijst.

De Vlaamse lijst in West-Vlaanderen wordt getrokken door Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois. Na hem komen Ann Minne-Soete, gemeenteraadslid in Brugge, Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele en Axel Ronse, tot voor kort regio-directeur van Unizo Zuid-West-Vlaanderen. Kamerlid Cathy Coudyser staat op de vijfde plaats. De lijst wordt geduwd door Kristof Pillaert, de N-VA-fractievoorzitter in de provincieraad. Kamerlid en burgemeester van Izegem Bert Maertens is de eerste opvolger.

lees ook