Nederlandse journaliste ontvlucht Egypte voor terreuraanklacht

De Nederlandse journaliste die door Egypte is aangeklaagd voor "hulp aan leden van een terroristische organisatie", is het land ontvlucht. Het gaat om Rena Netjes, correspondent van BNR Nieuwsradio en Het Parool. Ze werkte in Egypte ook als producer voor de Nederlandse omroep NOS en trad ook op als correspondent voor de VRT. Vanmiddag is ze aangekomen in Amsterdam. VRT Nieuws maakt zich in een reactie ongerust over de houding van de Egyptische overheid tegenover journalisten.

Samen met andere journalisten staat Netjes op een lijst van terreurverdachten waardoor het voor haar niet meer veilig was in Egypte, meldde BNR dinsdag. "Een jaar geleden zat ze ook al vast in een Egyptische cel. Toen verdachten de autoriteiten haar van spionage", aldus een woordvoerder. De freelancejournaliste is vanmiddag aangekomen in Amsterdam.

Het Egyptische Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend dat het gaat om vier buitenlandse journalisten die werken voor de Qatarese nieuwszender Al Jazeera. Ook 16 Egyptenaren worden in die zaak vervolgd. Maar het OM noemde toen geen namen van de buitenlanders. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vroeg daarop om opheldering bij de ambassade van Egypte.

Netjes liet via de NOS weten dat ze nooit heeft gewerkt voor Al Jazeera. Ze zou alleen een informatief gesprek hebben gehad met een van de medewerkers, die specialist is op het gebied van radicale groepen in de Sinaïwoestijn.

De Nederlandse ambassade en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben bemiddeld om de vrouw uit Egypte te krijgen. "Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onderhield de afgelopen dagen intensief contact met de Egyptische autoriteiten", zei een woordvoerder.

"Dit contact heeft ertoe geleid dat de journalist Egypte inmiddels heeft mogen verlaten om zich vanuit Nederland te kunnen verdedigen." Donderdag ontvangt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zijn Egyptische ambtgenoot Nabil Fahmy in Den Haag. "Bij die gelegenheid zal minister Timmermans bespreken hoe Nederland het democratische transitieproces in Egypte kan ondersteunen en hoe mensenrechten zoals persvrijheid kunnen worden verankerd in het Egyptische staatsbestel."

VRT Nieuws: "Bezorgd over evolutie"

Rena Netjes werkte op zelfstandige basis ook af en toe voor VRT Nieuws vanuit Caïro. De VRT maakt zich in een reactie ongerust over de houding van de Egyptische overheid ten opzichte van buitenlandse journalisten.

"Buitenlandse journalisten - ook journalisten van VRT Nieuws - merken al langere tijd op dat het erg moeilijk werken is in Egypte omdat er een klimaat heerst waarin buitenlandse journalisten regelmatig gezien worden als spionnen, een tijdlang opgepakt worden of zoals hier beschuldigd worden van desinformatie en zelfs terrorisme."

"De hoofdredactie van VRT Nieuws maakt zich om die evolutie ernstige zorgen en benadrukt dat de persvrijheid niet in het gedrang mag gebracht worden op welke manier dan ook, noch ten aanzien van Egyptische, noch van buitenlandse journalisten."

Ook de Amerikaanse regering heeft intussen haar bezorgdheid uitgedrukt over het lot van journalisten en wetenschappers in Egypte. Washington stuurde daarover vanavond een waarschuwing naar de Egyptische regering.