Noord-Korea noemt Japanse premier de Aziatische Hitler

Het regime in Noord-Korea heeft de Japanse premier Shinzo Abe de Aziatische Hitler genoemd en beschuldigt hem ervan militaire uitbreidingsplannen te koesteren. Dat meldt het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap KCNA.

"Er is geen verschil tussen het maniakale fascisme van Hitler - die onder het mom van de strijd tegen het communisme een andere oorlog voerde - en het onverantwoordelijke gedrag van Abe die de spanningen met Noord-Korea op de spits drijft om de Japanse militaire ambities waar te maken", klinkt het in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Noord-Korea haalt regelmatig zwaar uit naar Japan. Het land heeft de Japanse bezetting van 1910 tot 1945 nooit erg goed verteerd. Japan heeft zich daarvoor ook nooit geëxcuseerd tegenover het land. De spanningen tussen Tokio en Pyongyang lopen weer hoog op sinds premier Abe eind december een oorlogsmonument heeft bezocht. Dat laatste viel ook niet in goede aarde bij China en Zuid-Korea. De Korea's en China verwijten Japan dat het de oorlogsmisdaden van tijdens de Tweede Wereldoorlog verheerlijkt.