Schotse parlement keurt homohuwelijk goed

In Schotland heeft het parlement het wetsvoorstel over het homohuwelijk en het samenlevingscontract tussen twee mensen van hetzelfde geslacht met 105 stemmen tegen 18 aanvaard. Tegenstanders van het homohuwelijk probeerden tot het laatste moment om amendementen in te dienen, maar haalden uiteindelijk bakzeil. De verwachting is dat het eerste homohuwelijk in Schotland deze herfst zal plaatsvinden.

Actievoerders van gelijkerechtenverenigingen die de stemming buiten voor het parlement volgden, vierden wat ze "een historische dag" noemden. De woordvoerder van de Schotse holebivereniging had het over "een mijlpaal voor de gelijkheid van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Schotland".

De twee grootste kerken in Schotland, de katholieke kerk en de presbyteriaanse Church of Scotland, hadden zich hevig verzet tegen de goedkeuring van het homohuwelijk en samenlevingscontract. Om hen tegemoet te komen, wordt net zoals eerder in Engeland en Wales, gewerkt met een systeem van "opt in". Religieuze organisaties moeten zelf aangeven of ze homohuwelijken willen voltrekken. Geestelijken kunnen ook niet verplicht worden om het huwelijk in een kerk in te zegenen.

Schotland is het 17e land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseert. Het eerste Schotse homohuwelijk zal naar alle verwachting nog deze herfst plaatsvinden. Het allereerste Engelse homohuwelijk vindt al eerder plaats, op 29 maart. Het Britse lagerhuis in Londen keurde immers in juli van vorig jaar al de wet op het homohuwelijk en het samenlevingscontract voor holebi's in Engeland en Wales goed.

Meest gelezen